nw9
تقدیر از شرکت سوله کاوه پارس به عنوان واحد نمونه صنعتی و کارآفرین برتر در سال 92
1392-05-09
anasor soleh
عناصر سوله
1399-04-22
نمایش همه

سوله چیست؟

soleh chist

سوله چیست ؟ معرفی انواع سوله

تاریخچه سوله سوله چیست

سوله (industrial shed) چیست؟  سوله به سازه های فلزی شیب دار گفته می شود. سوله طبق طراحی و محاسبات خاصی ساخته می شود. از سوله در ورزشگاه ها، کارخانه ها،مرغداری ها، انبارها،آشیانه هواپیما و فروشگاه های بزرگ استفاده می شود. علت این استفاده ها هم شرایط خاص سوله است که در ادامه مقاله به بررسی آن می پردازیم.

در ساخت گنبد معبد پانتئون در 25 سال قبل از میلاد مسیح که متعلق به خدایان روم بود از مهندسی رومی به نحوی استثنایی استفاده شده است که سقف آن از فلز برنز ساخته شده استکه باعث می شد افق شهر زیر نور خورشید برق بزند با این وجود در طول قرون وسطی مواد به تدریج از بین می رفت که پاپ اوربان در سال 1631 برنز را از رواق پانتئون برداشت تا توپ هایی را برای واتیکان بسازد. می توان فرض کرد مهندسان رومی مدت زمان طولانی را صرف ساخت اولین سازه آهنی 152 تنی از برنز کرده اند. اولین بار در سقف تئاتر فرانسه در سال 1786 از خرپای آهن میله های مسطح پرچ شده استفاده شده است که طول دهانه آن 28 متر بوده است. طراحی این بنا برعهده معمار ویکتور لوئیس است. این بنا باعث شد که صنعت نساجی انگستان در سال 1800 شروع به ساخت ساختمان آسیاب ها از فریم های فلزی کند که این آسیاب ها معمولا هفت طبقه بودند. ساخت سوله همزمان با انقلاب صنعتی رواج داشت، استفاده از فولاد درزمان انقلاب صنعتی عامل رونق استفاده از سوله ها بود. اولین سوله جهان در ایستگاه قطار لیورپول انگلستان در سال 1830 ساخته شد و در ایران حدود 70 سال است که ساخت و نصب سوله رواج دارد. سوله چیست

سوله چیست

سوله چیست؟

به سازه‌های فلزی که با سقف شیبدار ساخته می‌شوند سوله گفته می‌شود. سوله‌ها به دلیل طول دهانه زیاد و ارتفاع بلندی که دارند برای بسیاری از صنایع تولیدی، صنعتی، انبارها و سالن‌های ورزشی مناسب هستند و محبوبیت زیادی دارند.سوله چیست سوله‌ها به عنوان پرکاربردترین سازه‌های صنعتی با توجه به نوع کاربری، دارای ارتفاع، طول، دهانه و مقطع متفاوتی هستند. سوله‌ها دارای کاربری های مختلفی ازجمله: دامداری، مرغداری، کارخانه‌ها، فروشگاه‌ها، انبارها، سالن‌های ورزشی، آشیانه هواپیما و پارکینگ هستند. در ایران در ساخت شهرک‌های صنعتی استفاده از سوله به عنوان سازه اصلی محبوبیت بالایی دارد و مهم ترین عامل این محبوبیت، سرعت ساخت و نصب سوله است. به همین دلیل خرید سوله این امکان را فراهم می‌کند تا کارخانه‌ها در کمترین زمان به بهره برداری برسند. در این مقاله به بررسی سوله و خرید آن می‌پردازیم تا اگر قصد خرید سوله را دارید اطلاعات اولیه از روند سفارش، ساخت و نصب آن در اختیار داشته باشید.  سوله از پرکاربرد ترین سازه های صنعتی مورد استفاده در ساخت شرکت ها است. در واقع سوله شرکتی به دلیل قابلیت های فراوانی که دارد انتخاب اول برای سالن های تولیدی محسوب می شوند. از لحاظ طراحی، سوله ها با دیگر سازه ها متفاوت هستند.سوله چیست

سوله چیستسوله چیست

نحوه ساخت سوله

در ایران برای ایجاد فضای بزرگ مانند شرکت های تولیدی و کارخانه جات صنعتی ساخت و نصب سوله بسیار مقرون به صرفه است. مخصوصا در ایجاد سالن های ورزشگاه، مرغداری ها و… نحوه احداث سوله با اجرای فونداسیون آغاز می شود و سپس سوله ساخته شده در شرکت سوله سازی بر روی آن نصب می شود. در ساخت سوله ابتدا نقشه های سازه طراحی می شود. این کار توسط مهندس محاسب انجام می گیرد. سپس نقشه های سازه ای در اختیار شرکت سوله سازی قرار خواهد گرفت. براساس ابعاد و مقاطع موجود در نقشه های سازه ای، نقشه شاپ یا نقشه های کارگاهی تهیه می شود. در شرکت سوله سازی سوله ها طبق نقشه های کارگاهی ساخته می شوند. در ابتدا مقاطع تیرورق ازورق های استاندارد برش داده می شوند و در مرحله بعد شکل کلی مقاطع در قالب ساخته خواهد شد. سپس در مرحله قطعه زنی قطعات مختلف به ستون ها و رفتر های سوله متصل می شوند. مراحل بعدی جوشکاری، تمیزکاری، رنگ آمیزی، ارسال و نصب است. برای آشنایی با روند ساخت سوله در شرکت های سوله سازی به مقاله زیر مراجعه کنید. در این مقاله به طور مفصل مراحل ساخت سوله را شرح داده ایم.سوله چسوله چیستیست

آشنایی با مراحل ساخت سوله

اجزای اصلی سوله

⦁ ستون  (Culemn):

ستون‌ها در سوله نقش مهمی را ایفا می‌کنند. در واقع از مهم‌ترین و اصلی‌ترین اجزا سوله ستون است که معمولا از تیر ورق تولید می‌شود. ستون‌ها مسئول تحمل بار، وزن سوله و افزایش مقاومت سازه در برابر حوادث غیر مترقبه مانند زلزله هستند.

 ⦁ رفتر  (Rafter):سوله چیست

رفتر ها در سوله نقش تیر را ایفا می کنند. رفتر و تیر یک فریم را ایجاد می کنند. رفتر ها هم معمولا از مقاطع تیر ورق ساخته می شوند و وظیفه نگه داشتن سقف را دارد.

⦁ استرات (Strut):سوله چیست

استرات ها برای متصل کردن قاب های مسوله به یکدیگر استفاده می شوند که معمولا از مقطع قوطی ساخته می شود.
⦁ لاپه یا پرلین  (Purlin): پرلین ها از مقطع زد شکل ساخته می شوند و وظیفه نگه داشتن پوشش سقف سوله را بر عهده دارند.

⦁ لاپه جانبی یا گیرت (Girt):

گیرت ها از مقطع زد شکل ساخته می شوند و وظیفه نگه داشتن پوشش بدنه سوله را بر عهده دارند.
⦁ مهاربندهای اصلی قائم (Main brace): بادبندهای دیواری وظیفه انتقال نیروهای جانبی به پی را دارند که ازمقاطع مختلفی ساخته می شوند.

⦁ مهاربند سقفی (Ceiling brace):سوله چیست

مهاربندهای سقفی نیز مانند مهاربندهای دیواری وظیفه انتقال نیروی جانبی مانند باد را دارند. مهاربندهای سقفی معمولا از مقطع میلگرد ساخته می شوند. میلگرد دوسر رزوه شده.

⦁ میل مهارهای سقفی یا سگراد (Sag rod):  

میل مهار ها میلگردهای دوسر رزوه ای هستند که بین پرلین ها بسته می شوند.

⦁ وال پست (wallpost):سوله چیست

وال پست ها معمولا در دهانه ابتدایی و انتهایی سوله نصب می شوند. در دهانه هایی که دیوار و پوشش قرار است اجرا شود باید وال پست نصب شود. وال پست ها هم نوعی ستون هستند که به زیر رفتر ها نصب می شوند.

⦁ سینه بند (Flange stay):

سینه بند از مقطع نبشی ساخته می شود و بین رفترها و پرلین بسته می شوند.

⦁ جرثقیل (Crane):سوله چیست

در سوله هایی که نیاز به جرثقیل سقفی هست، جرثقیل ها در شرکت سوله سازی ساخته و نصب می شود.

⦁ پی(Foundation) :

سوله بعد از ساخت بر روی فونداسیون نصب می شوند. پی یا فونداسیون سوله از ترکیب میلگرد و بتن اجرا می شود.سوله چیست

برای آشنایی با اجزای سوله به مقاله اجزای سوله مراجعه کنید.

مزایای استفاده از  سوله کاوه پارس سوله چیست

در انتخاب سازه مورد نظر برای ساخت پروژه های جدید، سوله با توجه به نوع کاربری و قابلیت هایی که دارد گزینه مناسبی است.

توانایی اجرای سوله در اشکال متنوع

ايجاد استحکام متناسب با نياز طراحي

امکان ساخت سبک سوله

استحکام نسبتا بالا نسبت به وزن سوله(ایمنی بالا در برابر زلزله)

انعطاف پذیری زیاد سوله

امکان استفاده از مصالح متنوع و مختلف در ساخت سوله و متعلقات بعدی مانند پوشش

امکان طراحی و ساخت سوله در ابعاد بزرگ و دلخواه و متناسب با نیاز
  سوله چیست
   

  • مقاوم در برابر زنگ

یکی از متداول ترین عیوب سوله های فلزی در فضای باز، زنگ زدگی است. بسیاری از سوله های فلزی کیفیت ورق تولیدی آن ها پایین است و در برابر زنگ زدگی مقاوم نیستند. سوله را باید مبتنی بر اینکه در کدام محیط آب و هوایی قرار می گیرد نوع آهن آلات، پیچ و مهره و … خاصیت ضد زنگ زا داشته باشد تا در برابر شرایط آب و هوایی خوردگی نداشته باشند. اگر سوله فلزی ساخته شده از فولاد گالوانیزه ضخیم باشد روند گالوانیزه سازی فلز باعث می شود سوله ضد آب شود و از زنگ زدگی فلز جلوگیری کند. برخی سوله ها در کارخانه رنگ آمیزی می شود و در رنگ آن ها پوشش پلی استر وجود دارد که این لایه سوله را در برابر زنگ زدگی مقاوم می کند.

  • سبک بودن سوله های فلزی

با بکار گیری روش هایی در طراحی وساخت سوله فلزی می توان سازه ای سبک ساخت. در واقع سوله قابلیت سبک سازی را خواهد داشت. با توجه به هزینه های بالای ساخت و تولید در ایران، کارفرمایان به دنبال ساخت سوله سبک و ارزان هستند. شرکت سوله کاوه پارس زرین با ارائه راهکارهای مهندسی و اجرایی، اقدام به ساخت سوله ارزان و با کیفیت می کند.  راهکارهای سبک سازی سوله در مقاله ای جداگانه در سایت شرکت سوله کاوه پارس زرین منتشر شده است که برای مطالعه آن می توانید به لینک زیرمراجعه کنید.

برای مطالعه کلیک کنید: سوله ارزان

  • تعمیر و نگهداری سوله

سوله با توجه به اینکه از ورق فولادی و پروفیل ساخته می شود، با گذشت زمان نیاز به تعمیر و نگهداری دارد. تعمیر سوله نسبت به سازه هایی بتنی به مراتب ساده تر است زیرا امکان برش و جوشکاری مجدد را دارد. سوله با گذشت زمان ممکن است دچار آسیب هایی در ساختار خود شود و نیاز به تقویت یا تعویض بعضی از اجرا را داشته باشد. امکان تقویت و تعویض سوله  به راحتی وجود دارد و امری امکان پذیر است. ممکن است پس از مدتی شما تصمیم به باز کردن و فروش سوله داشته باشید. سوله خود را می توانید با عنوان سوله دست دوم به فروش برسانید. هرچند ما خرید سوله دست دوم را به هیچ عنوان توصیح نمی کنیم.

  • ایمنی و امنیت

هنگامی که صحبت از امنیت می شود سازه های فلزی امنیت بهتری ایجاد می کنند و از خطرات آتش‌سوزی عاری هستند. فلز در ذات خود ضد آتش است و می تواند در برابر شعله های طبیعی، مقاومت قابل توجهی از خود نشان دهند. اگر از لحاظ امنیت نگران هستند می توانید برای هر نوع سوله ای که استفاده می کنید قفل و مراحل امنیتی دیگر را رعایت کنید. سوله ها از لحاظ طراحی بسیار مقاوم در برابر آسیب های محیطی طراحی و ساخته می شوند. آسیب هایی محیط مانند: زلزله، باد، آتش سوزی و سیل.

  • حمل آسان، مونتاژ و نصب کم‌هزینه

به طور کلی سوله ها را می توان به راحتی جابجا کرد و برای نصب به محل پروژه انتقال داد. همچنین در هنگام نصب و مونتاژ نیز نیاز به تعداد نیروی کمی دارد چون نصب و مونتاژ سوله بسیار ساده و راحت است. برای نصب سوله نیاز به جرثقیل و نیروی کار ماهر جهت نصب و کار در ارتفاع داریم. نصب و مونتاز سوله از سرعت بالایی برخوردار است. سرعت بالای ساخت ونصب سوله از مزایای مهم سوله برای تاسیس پروژه جدید است و کمک شایانی به بهره برداری هرچه سریعتر پروژه خواهد کرد.

  • اجرای نامحدود دهانه عریض

در این نوع سوله بر خلاف نمونه‌های دیگر، آزادی عمل نامحدود در انتخاب دهانه عریض و بدون پایه وجود دارد. موردی که با ایمنی کامل همراه بوده و از طرف سازمان نظام مهندسی نیز مورد تایید قرار گرفته است.

  • قابلیت اجرای سقف قوسی و هشتی

این نوع سوله سبک، امکان اجرای سقف را با تنوع قوسی و هشتی فراهم می‌کند، که بنا برمورد مصرف و کاربردی که از آن انتظار داریم، انتخاب می‌شود.

آپارات

انواع سوله بر اساس شکل

سوله ها را می توانیم بر اساس شکل ظاهری آنها طبقه بندی کرد. شکل ظاهری سوله با توجه به ملاحظات کاربری، معماری و شرایط آب و هوایی انتخاب و اجرا خواهد شد.

  • سوله قوسی فلزی
  • سوله با ستون مشترک
  • سوله با ستون های وسط مشترک
  • سوله چند دهانه با ستون
  • سوله تک شیب
  • سوله تک شیب با ستون وسط
  • سوله تک شیب با ستون های وسط
  • سوله تک شیب متصل به ساختمان ( لینتو )

انواع پوشش سوله

1.    پوشش سقف سوله

 سقف سوله ها می تواند مصالح مختلفی ساخته شود که هرکدام معایب و مزایای اص خود را دارند. پوشش سقف سوله ها می تواند از ساندویچ پانل سقفی، ورق گالوانیزه رنگی و ساده، ورق آلومینیوم با انواع عایق پشم شیشه، فوم، کارتن پلاس و پشم و سنگ، پوشش سقفی پلی کربنات باشد. انتخاب نوع پوشش با تصمیم کارفرما مبنی بر کاربری سوله و میزان هزینه آن انتخاب می شود.سوله چیست

  • ساندویچ پانل با فوم عایق پلی استایرن
  • ساندویج پانل با ورق گالوانیزه و پشم و شیشه
  • ساندویج پانل با ورق آلومینومی و پشم و شیشه

2.    پوشش بدنه سوله

پوشش بدنه سوله باید با توجه با شرایط محیطی و آب و هوایی منطقه و نوع کاربری سوله انتخاب شود. البته امروزه با توجه به هزینه های بالای ساخت و تولید مهمتریت عامل در انتخاب نوع پوشش بدنه سوله قیمت تمام شده آن است. معمولا کارفرمایان پوششی را انتخاب می کنند که مقرون به صرفه تر باشد. البته پوشش بدنه سوله باید در برابر عوامل محیطی مثل باد و زلزله مقاومت لازم را داشته باشد. در پوشش بدنه سوله معمولا از پوشش پانل، آجر نما و ورق استفاده می کنند. سوله چیست

برای آشنایی با پوشش پانل و مزایای استفاده از آن به عنوان پوشش سقف و بدنه سوله می توانید مقاله زیر را مطالعه بفرمایید.

پوشش سوله – ساندویچ پانل

برای پوشش دیوار ها می توانید از موارد زیر استفاده کرد:

  • ورق گالوانیزه، ورق آلوزینک، ورق آلومینیوم
  • ساندویج پانل
  • آجر و سیمان برای دیوار های سوله مناسب می باشد

3.    پوشش کف سوله

در ساخت و نصب سوله یکی از مهم ترین بخش های آن کف سازی مناسب برای کف سوله است. پس از زیرسازی کف سوله با عملیات خاکی، کف سازی اصلی سوله انجام خواهد شد. این کف سازی باید با دوام، مقاوم در برابر اصطکاک، ضربه و فشار زیاد باشد. در سوله کارخانه های تولیدی، پوشش کف سوله باید خیلی مقاوم باشد زیرا وزن های بسیار سنگینی بر روی آن قرار می گیرد.سوله چیست

   انواع کفسازی سوله:

  • کفسازی سوله با بتن مسلح
  • کفسازی سوله با کف پوش اپوکسی بهداشتی
  • کفسازی با کفپوش پلی یورتان
  • کفسازی سوله با بتن ماله پروانه ای